1. Strona główna
  2. Ciekawostki
  3. Warzywa jako źródło witamin

Warzywa jako źródło witamin

#Kochane❗️ Wiele z Was martwi się pewnie o swoją #sylwetkę w ciąży oraz jak przytyć tylko tyle ile trzeba🤰🏻❓

Mamy na to odpowiedź: #Warzywa🥦🥬🥒🍅❗️ Stanowią one ważny element każdej zdrowej diety. Od dzisiaj dodawajcie je do #każdego posiłku, a nawet jedzcie je jako przekąskę. Warzywa dają posiłkom objętość, są #niskokaloryczne i dostarczają nam niezbędnych #witamin i składników mineralnych. Warto dbać o #różnorodność w jedzeniu warzyw i spożywać je w całej #gamie kolorów: białym, zielonym, żółtym, czerwonym, fioletowym i pomarańczowym.

Niektóre z nich to również źródło kwasu #foliowego: szpinak, sałata, rukola, jarmuż, roszponka – od dzisiaj goszczą na waszych stołach🥗! Brokuł i cukinia to również źródła kwasu foliowego a dodatkowo #potasu oraz #magnezu. Buraki – są roślinnym źródłem #żelaza, kolejnego ważnego minerału w ciąży. Ponadto zawierają antocyjany, które są #przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki. Wspomagają także procesy #detoksykacyjne w naszej wątrobie. Gdy macie problemy z ilością żelaza można rozważyć picie #zakwasu buraczanego, a dania z buraka kropić sokiem z cytryny lub podawać z czerwoną papryką i pomidorami – zawarta w nich #witamina C przyswaja wchłanianie żelaza. Dynia i marchewka to źródła #witaminy A oraz beta-karotenu!

Warzywa powodują u Was wzdęcia😔❓
Jedzcie je w formie #lekkostrawne – w postaci musów, przecierów, gotowane/pieczone lub soków warzywnych. Ziemniaki nie #tuczą a są dobrym źródłem witaminy C, sycą na dłużej i są mniej kaloryczne od ryżu czy makaronu.

Macie problem z podjadaniem🤔❓
Gdy nachodzi Was ochota na słodkie – spróbujcie najpierw sięgnąć po warzywa np. ogórek, marchewkę, paprykę.

Wyzwanie #kulinarne na ten tydzień❗️

#Sałatka z buraka🥗:
• burak – 1 sztuka (wcześniej upieczone lub kupione gotowane)
• rukola – 2 garści
• orzechy włoskie – 1 garść
• ser feta/ser kozi – 2 paski (opcjonalnie) z mleka pasteryzowanego
• sos: oliwa -1 łyżeczka, ocet balsamiczny – 2 łyżki, miód – 1 łyżeczka, sok z cytryny – do skropienia
Pieczone buraki:
Buraki (w skórce) zawiń w folię aluminiową, połóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 °C, piecz do miękkości (ok. 40 minut). Lekko ostudź, obierz i pokrój w ok. 2 cm kostkę. (upiecz od razu kilka buraków – przydadzą się w innych przepisach). Pokrojone buraki połącz z innymi produktami z sałatki pokrój w plasterki i ułóż na dużym talerzu wraz z resztą składników. Polej sosem i gotowe.

Zielony #koktajl🥤:
• szpinak/jarmuż – 2-3 garście
• sok pomarańczowy 100 % – 1 szklanka
• woda -1/2 szklanki
• siemie lniane/chia – 1 łyżeczka
• awokado – 1/3 sztuki
Zblenduj wszystkie składniki i gotowe❗️

Koniecznie #podzielcie się zdjęciami📸 swoich #osiągnięć kulinarnych i dodajcie je w komentarzach👇

Artykuły które mogą cię zainteresować